Tips voor de kerst, van de ergotherapeut

19 DEC 16

Tips voor de kerst, van de ergotherapeut

Het is alweer bijna kerst. Velen van ons verheugen zich op deze tijd: de gezelligheid van de lampjes in de buurt, een gezellig etentje met familie of leuke activiteiten in het buurthuis, de kerk of bij een vereniging.

Voor  onze clienten en anderen  hierbij wat handige kersttips van de ergotherapeut en handtherapeut.

 1. Maak gebruik van regels voor ergonomie

  Of het nu voor de zware kerstboodschappen is, voor het optuigen van de boom of het dekken van de tafel: ergonomie toepassen voorkomt overbelasting en zo houdt u meer energie over voor het kijken van die kerstfilm of het schrijven van de kaarten. Dus:

  1. Maak gebruik van de zwaartekracht,

  2. werk met twee handen,

  3. ga recht voor het werk zitten of staan,

  4. werk dichtbij het lichaam

  5. en werk op de goede hoogte.

 2. Vervoer spullen slim

  Gebruik een boodschappenkar in plaats van een mande en gebruik een shopper op wieltjes in plaats van zware tassen of kratten.
  Gebruik een dienblad, eventueel een eenhandig dienblad (met een enkele handgreep): een dienblad is niet een heel bijzonder hulpmiddel, maar toch brengen wij het hier graag even onder de aandacht. Een dienblad zorgt ervoor dat er grotere gewrichten worden ingezet, vooral als het fijne handgrepen heeft. Een dienblad kan ook iemand die een wat mindere handfunctie heeft ondersteunen in het tafel dekken en het verplaatsen van andere spullen van A naar B. Bonustip: leg een anti-slip matje op het dienblad om te voorkomen dat de boel verschuift.

 3. Gebruik handige keukenhulpjes

  In het feestseizoen staan velen wat vaker en wat langer in de keuken om iets speciaals op tafel te zetten. Voorkom overbelasting en zet hier handige keukenhulpmiddelen in zoals een dunschiller met een dik handvat of openers voor blikken, potten en flessen zodat u watminder kracht hoeft te zetten.

 4. Ontspan en geniet

  Houdt het begrip ‘kerststress’ uit uw woordenboek en geniet van deze bijzondere tijd rond kerst en oud&nieuw. Geniet van het moment en kijk of u dingen op kunt merken die u normaal niet ziet; de lampjes in de straat, de geuren op de markt, de drukte in de winkel of juist de rust op straat.
  Het is dé tijd om eens uit de normale routine te breken en wat anders te doen dan gewoonlijk. Ga bijvoorbeeld eens creatief aan de slag om de handen soepel te houden. U kunt bijvoorbeeld kaarten maken, of witte pompons als decoratie in een winterlandschap.

Gezond 2017 gewenst!

Handtherapie in noord