Gezond 2017 gewenst!

02 JAN 17

Gezond 2017 gewenst!

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent een schone lei om weer eens onze voornemens op een rijtje te zetten. Meestal gaan de goede voornemens, die nog steeds door bijna 80% van de Nederlanders worden gemaakt, over gezondheid. Beter eten, afvallen, minder drinken, meer bewegen, stoppen met roken, minder stressen. Helaas lukt het vaak niet om goede voornemens vol te houden. Bovendien blijkt januari de slechtste maand te zijn om met nieuwe gewoonten te beginnen. Waarschijnlijk vanwege de winter, donkerte en slecht weer. Tip van de ergotherapeut: maak geen radicale goede voornemens, maar schrijf wel op wat je doelen zijn en bedenk kleine concrete stappen om dit te bereiken. Dus niet alleen: “ik wil meer bewegen”, maar vooral ook: ” ik ga een keer per week met de fiets naar mijn werk”, “ik ga in plaats van met de auto, te voet boodschappen doen”,  ” ik maak dagelijks een wandeling van 15 minuten tijdens de lunchpauze” etc… Kijk ook naar de beweegnorm

Ergotherapeuten ondersteunen het hele jaar door een gezonde leefstijl waarin vooral het dagelijks gewone dingen blijven doen het doel is dat de ergotherapeut met clienten nastreeft. Een ergotherapeut kan bijvoorbeeld coachen in het omgaan met een veranderde hoeveelheid energie, bijvoorbeeld bij clienten met reuma of bij oncologiepatienten. De ergotherapeut besteedt ook aandacht aan ontspanning en omgaan met stress. Ook het opnieuw bekijken van de ergonomie die iemand toepast bij alle dagelijkse taken kan horen bij de behandeling. Zo kan pijn en vermoeidheid afnemen bij een betere afstemming van uw dagelijkse activiteiten.

Ook voeding kan hierin een belangrijke rol spelen. even terug naar de voornemens: gezond eten is eigenlijk niet moeilijk en de meesten weten eigenlijk wel hoe het moet. U heeft meestal geen speciaal dieet nodig om uw doelen te bereiken. Kijk eens naar het filmpje en bedenk of u hieruit zelf een concrete stap kan bedenken.

https://youtu.be/yex64_w5jSY

Noord vond Noord en start cursus valpreventie

Tips voor de kerst, van de ergotherapeut