Lekker van start!

Lekker van start!

2018 is inmiddels goed op gang in de praktijk.Ergotherapeuten Joyce en Anna zijn alweer meer dan een maand aan de slag om oude en nieuwe cliënten met behulp van ergotherapie te helpen hun dagelijkse activiteiten te (blijven) doen.

In januari hebben we al verschillende aanvragen voor hulpmiddelen zoals trippelstoelen ondersteund. Ook zijn er weer een aantal woningaanpassingen en passingen voor nieuwe rolstoelen en scootmobielen geweest. We zijn alweer tientallen huisbezoeken op weg om woningen in Amsterdam Noord en omgeving veiliger en/of toegankelijker te krijgen voor oudere bewoners of mensen met een beperking.

Ook in de handtherapie zijn er al veel verschillende klachten van hand en pols behandeld en allerlei spalken op maat gemaakt. Het lijkt er op dat het komende jaar weer afwisselend en druk gaat worden.

Hierbij, omdat het toch nog even winter is, wat wintertips van de ergotherapeut.

Warme handen.

De verwarmde handschoen maakt zijn opmars. Handschoenen met daarin elektrische verwarming zijn niet alleen voor wintersporters een uitkomst. Ook mensen met stoornissen in het gevoel, bijvoorbeeld door een aandoening aan de zenuw, of Raynaud, kunnen baat hebben bij deze handige hulpmiddelen. Het behouden van een constante temperatuur kan ook voor het herstel na een operatie of bij gevoelige littekens prettig zijn. U kunt ook met behulp van goede gewone handschoenen uw temperatuur op peil houden. Krijgt u alsnog koude handen in gewone handschoenen? Probeer dan de laagjesmethode: zorg dat u een goed winddichte handschoen heeft en gebruik hier een dunne handschoen onder. Merino is een heel geschikt materiaal voor deze onderhandschoen, deze wolsoort werkt goed isolerend en merinowol staat erom bekend dat bacteriën er niet goed aan hechten.  Hierdoor worden zweetgeurtjes tegengegaan. (Als u zeker wilt weten of het diervriendelijk is geproduceerd kunt u letten op het GOTS keurmerk.)

De handergotherapeut heeft ook allerlei oefeningen om de handen op te warmen. Heeft u dus ondanks uw eigen maatregelen nog last van uw handen? Neem contact op voor een afspraak.

Gladheid de baas.

In de winter horen we vaak van cliënten die al wat onzeker ter been zijn “als het sneeuwt kom ik niet hoor”. Het is natuurlijk een goede maatregel om op het weer te letten en geen risico te nemen als de kans op een val door gladheid groot is. De ergotherapeuten houden zelf als regel aan: “bij code geel doen we voorzichtig, bij code oranje gaan we niet op pad.”

U kunt ook een aantal maatregelen achter de hand hebben:

  1. Zorg dat u uw sneeuwlaarzen op een handige plek klaar heeft staan.

  2. Pas uw schoeisel aan. Er zijn ook speciale antiglij-ijzers, dit zijn een soort ‘sneeuwkettingen’ voor over schoenen, bijvoorbeeld de yaktrax, gripfeet of snow-steps. Eventueel kunt u ook twee stevige postelastieken om de schoen binden zodat u meer relief onder uw voeten heeft. U moet dan nog steeds voorzichtig lopen omdat u ook aan de elastieken kan blijven hangen. Het voordeel is dat u deze elastieken altijd in uw tas kunt houden zodat u ze met onverwachte gladheid alsnoodmaatregel kunt gebruiken.

  3. Winterbanden voor de fiets. U kunt wat lucht uit uw fietsbanden laten lopen zodat deze net wat steviger op de weg liggen, maar u kunt ook gebruik maken van speciale winterbanden. Vooral voor diegene die zich veel op de fiets verplaatst kan dit een uitkomst zijn om glijpartijen te voorkomen en met een zekerder gevoel de weg op te gaan.

  4. Vertrouw op uw gevoel: voelt u zich niet veilig om naar buiten te gaan, dwing dit dan niet af bij u zelf. Zorg dan wel dat u ook binnen voldoende in beweging blijft; doe bijvoorbeeld mee aan Nederland in Beweging of doe wat oefeningen aan het aanrecht.

Heeft u angst om te vallen, of het nu glad is of niet? Misschien is de cursus Zicht op Evenwicht wel iets voor u. In deze cursus, die zowel individueel als in een groep gegeven wordt, gaat u met een ergotherapeut aan de slag om deze bezorgdheid om te vallen te verminderen. Neem bij interesse contact op met ergotherapie Amsterdam-Noord op 020 737 3103

Wat ergotherapeuten doen; ondersteuning bij langer thuis wonen

Zicht op Evenwicht afgerond: van harte!