Ergotherapie; blijf uw hobby uitvoeren. Aflevering tuinieren.

gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash.jpg

Ergotherapie heeft als doel om dagelijkse activiteiten uit te blijven voeren ondanks klachten. Nu het tuinierseizoen in volle gang is, krijgen wij in de ergotherapiepraktijk weer veel vragen rondom tuinieren. Tuinieren kan om verschillende redenen lastiger worden, bijvoorbeeld door klachten aan handen of polsen of door rugklachten. Door deze klachten kan het zijn dat uw hobby steeds moeilijker wordt, of dat u steeds meer klachten ervaart na het tuinieren.

Ergotherapeut Lotte vertelt: Het belangrijkste om klachtenvrij te tuinieren is toch wel het gebruik van goede spullen: zorg voor een scherpe heggenschaar, neem een tuinslang op een haspel die je makkelijk oprolt en gebruik hulpmiddelen zoals aangepaste handvatten of een tuinkrukje.

Verder is het belangrijk om een goede houding aan te nemen; werk dicht bij en zorg voor neutrale standen. Niet alleen in de rug en schouders, maar ook in de polsen en duimen. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, bijvoorbeeld door verhoogde tuinbakken. En tot slot: neem vooral voldoende pauze, zorg voor een lekker zitje waar u even kunt uitrusten om van uw werk te genieten.

Over Ergotherapeut Lotte de Vogel van Anergo: Lotte werkt in Amsterdam Noord en fietst tevens de hele Zaanstreek door. Zij komt niet alleen in Zaandam, maar zelfs in Assendelft, Krommenie en Wormerveer om ergotherapie aan huis aan te bieden. Hier ondersteunt zij cliënten zodat ze zo goed en veilig mogelijk hun activiteiten kunnen blijven doen.

markus-spiske-sFydXGrt5OA-unsplash.jpg

De ergotherapeut kan u ook persoonlijk advies geven. De ergotherapeut brengt dan samen met u in kaart waar de knelpunten zijn en waar de mogelijkheden zijn om de activiteit aan te passen. Zo kunt u bijvoorbeeld principes leren om op ergonomische wijze te werken. Ook weet de ergotherapeut alles van hulpmiddelen en aanpassingen en kan deze u hierin adviseren. Zo blijft u lekker actief in de tuin.

Wilt u weten of ergotherapie iets voor u is? U kunt altijd contact opnemen via info@anergo.nl of op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 op telefoonnummer 020 737 3103

Ergotherapie na infectie met COVID-19

De handtherapeuten van GezondPlus